Koiran kanssa matkaaminen pohjolassa ja euroopassa

Moni on kysellyt millaiset asiat pitää olla kunnossa koiran kanssa matkustaessa. Omien kokemuksien mukaan koiran kanssa on aika helppoa matkustaa, kuten näiltä reissulta tuli opittua:

  • 2015 tuli matkusteltua Suomi – Ruotsi – Norja ja takaisin Suomeen.
  • 2016 kierrettiin etelään Baltiaa, Puolaa ja Tsekkiä.
  • 2017 menimme Ruotsin kautta Tanskaan, Saksaan sekä Hollantiin.
  • 2018 Pohjoista Norjaa kierrettiin.
  • 2019 Saksa – Tsekki – Itävalta – Italia – Sveitsi – Saksa
  • 2020-2021 pyörittiin Suomessa ja Ahvenanmaalla – ei toimenpiteitä.
  • 2022 Ruotsin kautta Norjaan ja etelässä takaisin Suomeen Ruotsin läpi.
  • 2023 Kiertelyä Virossa. Visit Estonia: Koiran kanssa viroon

Pääkohdat

  1. Tunnistusmerkintänä ennen 3.7.2011 tehty tatuointimerkintä ja sen jälkeen vaaditaan mikrosiru. Tästä tulee merkintä lemmikkieläinpassiin.
  2. EU-lemmikkieläinpassi on vaadittu dokumentti lähes kaikissa EU-maissa ja sen saa eläinlääkäriltä. (Viite 1)
  3. Raivotautirokotus pitää olla voimassa ja merkittynä lemmikkieläinpassiin.
  4. Ekinokokkoosilääkitys tulee olla annettuna vähintään yksi (1) ja enintään viisi (5) vuorokautta ennen rajanylitystä Suomeen tai Norjaan. Norjan ja Suomen välillä suoraan liikuttaessa tätä ei myöskään vaadita (Viitteet 2 ja 4). Ei vaadita muualla euroopassa.
  5. Leptospiroosia sekä sydänmatotautia vastaan suositellaan suojaa, jos matkustaa välimeren maihin (Viite 3).

Rajaylitykset

Ruotsiin matkatessa on huomiotava, että koiramme tulee saapua maahan tullin kautta, jotta ne rekisteröidään saapuneeksi (Viite 5). Tähän onneksi on helpotus Ruotsin tullin sivuilla, jossa voi ilmoittaa lemmikit tullille verkossa ja näin mennä sitä ”vihreää linjaa” (Viite 6).

Vinkki ekinokokkoosilääkitykseen

28 vrk säännöllä annettavaan lääkitykseen menee paljon rahaa. Tämä kun Euroopassa tarvitaan vain Suomeen tai Norjaan saavuttaessa, riittää se yksi lääkitys kotiin palatessa.

Mukaan kannattaa Suomesta ostaa apteekista annosmäärä Drontalia mukaan. Ei jää lääkitys antamatta jos paikallisella eläinlääkärillä onkin loppu.

Baltian kautta tullessa voi esimerkiksi käydä Bauskasissa pienellä klinikalla antamassa lääkityksen ja saa merkinnän passiin. Esimerkiksi ”Cortex” SIA Veterinārā klīnika on mukavasi E67-tien varrella. Tästä hetkestä pitää toki olla sitten yli vuorokausi aikaa ennen Suomeen paluuta. Vaikka yksi yöpyminen vielä ennen laivaan menoa. Ell puhui huonosti englantia, mutta vastaanottaja/hoitaja puhui riittävästi, että saatiin asia hoidettua. Kysyi muuten myös, että mihin aikaan meidän laiva Suomeen on, että hän laittaa oikean kello ajan.

Tanskassa 2017 kävimme Dyreklinikken Esbjergissä antamassa lääkityksen. Meillä oli vielä pari päivää laivaamme Kapellskäristä takaisin Suomeen, joten tämä osui meillä matkan varrelle.

Saksassa 2019 Lübeckissä lääkityksen sai helposti hoidettua ”Kleintierpraxis Michael Heinrich” ihan menemällä paikalla ja hoitaja vastaanotossa kirjoita passin kuntoon.

Ruotsissa 2022 on maan kattava kunnallinen Distriktsveterinärerna joka toimii Jordbruksverketin alaisena. Edullinen paikka hoitaa asia kuntoon. Kannattaa otta tarvittava määrä lääkettä mukaan.

Virossa 2023 Tallinnasta Mustakiven eläinlääkärillä saatiin tällä kierroksella lääkitys. Omia lääkkeitä ei tarvittu.

Tietoa netissä

Tuolla Ruokaviraston sivuilta löytyy aiheesta aika paljon tietoa aiheesta. Pääasiassa Suomeen palaavien koirien tuomista tautiriskeistä.

Löysin hyvän sivuston http://www.pettravel.com/passportnew.cfm, jossa on koottu yhteen monen maan vaatimukset. Ennen matkaa on hyvä varmistaa kohdemaan maahantuontisäännöt paikalliselta elintarvikevirastolta tai tullilta.

Leirintäalueet

Toistaiseksi kaikille olemme Rottweilerin kanssa päässyt, mutta joillain alueilla sanotaan, etteivät salli jos rotu on 1. tai 2. luokan vaarallisten rotujen listalla. Listat ovat maakohtaisia ja vaatii aina vähän penkomista. Tarkennetaan kun tämä joskus tulee meille tarpeelliseksi.

Viittaukset

  1. Loisriskit ja muut tuontikoirien tautiriskit (Ruokavirasto, 2019-07-15)
  2. Mandatory treatment for echinococcosis for dogs imported to Norway (Mattilsynet, 2019-07-16)
  3. Bringing a dog, cat or ferret from an EU-country or an EU-related country (Jordbruks verket, 2019-07-16)
  4. Travelling with dogs or cats (Tullverket, 2022-07-21)