Aurinkosähköä

Tarvikkeiden hankinta

Ennen juhannusta tuli tilattua aurinkopaneelin asennusta varten tarvikkeita. Saksasta löytyi auton oman sähkökeskuksen, Schaudt EBL99, kanssa yhteensopivat komponentit.

  • Schaudt LT 320 Solar – näyttöpaneeli
  • Schaudt Solarregler LR 1218 (220 W) – varausregulaattori

186€ posteineen

Aurinkopaneeli 90Wp, kaapelit sekä liittimet ostettiin Motonetista. Näihin meni jotain pari sataa euroa.

Näyttöyksikön ja jänniteregulaattorin asennus

img_1305


Sähköjen ohjauspaneelin irroittamisen jälkeen sai Truman lämpötila-anturi väistää varaustilan näytön tieltä. Sille uusi reikä vasemalle puolella, jotta pääsi tekemään aukkoa näytölle. Aukko oli helppo tehdä pistosahalla ja siihen sitten paneeli kiinni. Mukana tulevalla kaapelilla oli tarpeeksi pituutta, että sen sai vietyä keittiön kaappien perällä olevassa johtokourussa ja sieltä sitten alakaappien takaa alas lattian alla olevaan välitilaan.

img_1312

Sähkökeskus tosiaan on lattian alla. Schaudtin Electroblock EBL99 lienee yleisin näissä matkailuautoissa käytetty keskus. Siitä toki on muutama uudempikin malli. Tuo keskus huolehtii akkujen varauslogiikasta ja ei hirveästi tarvitse huolehtia mistä sähköä milloinkin otetaan. Samaan tilaan sai hyvin tuon regulaattorin (tuo oikean puoleinen pienempi boksi).

Vielä ei ole aurinkopaneeli katolla, mutta näyttö toimii ja muuten kytkennät kunnossa.

Aurinkopaneelia katolle

Pikariset tulivat viettämään Juhannusta hyvässä seurassa ja siinä samassa ehti viimeistelemään asennuksia. Paneelille pohdittiin paikkaa yhdessä Mikon kanssa. Nostettiin se katollekin ja pääse tekemään kytkennät loppuun. Nyt se vain jäi odottamaan kiinnitystarvikkeita, jotta se sitten pysyisi matkassa mukana. Samalla säädettiin TV-antennin paikkaa virtaviivaisemmaksi ja pois tulevan aurinkopaneelin tieltä. (Nämä kaksi kuvaa: Piia Pikarinen)